Ne stripboek int Antwaarps, dat is nog eens iets vernieuwends! En dat is precies wat u sinds enkele dagen kan kopen in Stripwinkel Beo in Antwerpen. Het stripboek ‘De raap van Rubens’ van Suske en Wiske werd jaren geleden al op de markt gebracht, maar ditmaal in het sappig Antwerps dialect, een echt aanrader voor iedereen die én van Suske en Wiske houdt én van taal! 

De raap van Rubens, maar dan anders

Het was in 1977 dat dit stripboek werd uitgebracht. Het werd meteen het bestverkochte Suske en Wiske-album ooit. Meer dan 730000 exemplaren werden ervan verkocht, dus dat is niet min! Het album kwam tot stand naar aanleiding van het Rubensjaar dat door de stad Antwerpen werd georganiseerd.

Beo Hanssen, uitbater van Stripwinkel Beo, kwam met het voorstel om het stripboek uit te geven in het Antwerps dialect, een idee waarvan de Standaard Uitgeverij onmiddellijk was overtuigd. Het is immers een bijzonder album en Rubens is en blijft het symbool bij uitstek van de koekenstad. Bovendien was Willy Vandersteen, de geestelijke vader van de stripreeks, door en door Antwerpenaar. Hij groeide niet alleen op in de Seefhoek, hij sprak ook nog eens perfect plat Antwerps!

Icoon na icoon

De Antwerpse versie van De raap van Rubens verenigt niet alleen drie iconen van het Antwerps cultureel erfgoed – Suske en Wiske zelf, het Antwerps dialect en Rubens – maar er komt nog een icoontje bij, namelijk Robbe De Hert. De Hert is een gekend Antwerpse regisseur en is net als Vandersteen meester van het Antwerps dialect. De geknipte persoon dus om de oorspronkelijke strip naar het Antwerps te vertalen.

Beperkte oplage, al dan niet met de nodige luxe

De raap van Rubens wordt in een beperkte oplage gedrukt. Er liggen namelijk zo’n 3500 exemplaren in de winkels, dus er snel bijzijn is de boodschap als u een fervent stripverzamelaar bent. Het album is te koop in Stripwinkel Beo (Oudevaartplaats 16, 2000 Antwerpen) en in enkele andere stripwinkels en heeft een prijskaartje van 8,95 euro.

Er werd ook een luxueuzere versie gemaakt met zo’n 300 exemplaren. De prijs die hieraan vast hangt, ligt dan ook een pak hoger: voor een slordige 65 euro is het luxestripalbum van u! Bovendien bevat het nieuwe album ook een extra pagina. Deze pagina verscheen destijds wel in de voorpublicatie in de kranten, maar werd nooit opgenomen in het album zelf; reden te meer dus om er eentje te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *