Studeren en studeren, wie zijn best doet zal het leren. Dat leerden Samson en Gert ons al als kind. Maar een taal leren, hoe doe je dat tegenwoordig precies? Want naar een (avond)school gaan, daar hebben weinigen van ons nog tijd voor. Gitage heeft de ideale oplossing: met je smartphone en vooral op je eigen tempo.

Enkele door ons geselecteerde apps…

…die je echt eens moet proberen! Je hebt geen tijd om er nog een avondschool cursus bij te nemen, je hebt niet genoeg discipline om aan thuisstudie te doen, dat kunnen we begrijpen. Maar waarom dan niet naar datgene grijpen waar we dag in dag uit mee bezig zijn? Juist ja, naar onze smartphone dus. Je hebt het altijd bij, dus heel handig. Het weegt niets, dus veel beter dan die zware boeken. En vooral: er bestaan superleuke en eenvoudige apps om je een taal aan te leren op je eigen tempo.

Maar welke apps zijn er nu goed en welke niet? Want de gratis apps zijn vaak van lage kwaliteit of bieden helemaal niet de info waarop je had gerekend. Wel, Gitage selecteerde er enkele speciaal voor jou:

  • Duolingo: gratis én goed, dat is de package deal die deze app je aanbiedt. Bovendien ook leerzaam en erg leuk. Ze werkt met scores, die je kan vergelijken met deze van je vrienden. Met zogenaamde achievements om je feel good gevoel aan te wakkeren. Met geluidseffecten om je aandacht erbij te houden. Al deze dingen en nog veel meer maken Duolingo zelfs verslavend. Je kan kennismaken met verschillende talen, zoals Nederlands en Engels. Ook Spaans, Portugees, Italiaans, Frans en Duits zijn mogelijk, maar alleen vanuit het Engels.
  • Busuu: een gratis en strak vormgegeven app, beschikbaar in maar liefst meer dan tien talen, waaronder Engels, Frans Spaans, Portugees, Duits, Italiaans en Japans. De app is dus gratis, maar is dan wel beperkt tot twintig lessen. Heb je nog niet genoeg van je gekozen taal? Dan krijg je voor 4,495€ een nieuw cursusonderdeel of voor 14,99€ meteen het complete pakket . De app werkt in feite als een community: native speakers helpen je met je woordenschat en je uitspraak, zodat je je kan redden in allerhande situaties. Met andere woorden: wil je een taal helemaal beheersen, dan kies je best voor een andere leermethode. Wil je de basics onder de knie hebben? Dan is Busuu perfect!
  • Elke Dag: een app van Intertaal, een bekende uitgever van diverse taalcursussen en –boeken, die dezelfde lesmethodes hieruit gebruikt in de app. Het is een Nederlandstalige app en heel betrouwbaar, maar het heeft ook enkele minpunten, zoals een verouderde opmaak en een laag gehalte aan funelementen. De app is er voor diverse talen, zoals Frans en Spaans, waarbij de lite versies gratis zijn, maar wil je van begin af aan goed starten? Ga dan voor de echte lesmodules, die 2,99€ kosten per stuk. Het hele lespakket heet Elke Dag Compleet en kost je 22,99€.
  • Living Language: ‘smooth and simple’, dat waren de exacte woorden van Wired. ‘Nothing short of delightful’ die van The New York Times. Zij zijn fans en Gitage is het ook, want de app – ondertussen al verkrijgbaar in het Chinees, Japans, Italiaans, Duits, Frans en Spaans – is werkelijk geweldig. Het heeft een rustige vormgeving en het leert je een taal op een gemakkelijke en leuke manier. Op het einde van elke les kan je immers spelletjes spelen door gebruik te maken van je nieuwe kennis! De apps zijn gratis als het komt op de introductielessen, maar wil je meer, dan kan je voor slechts 9,99€ het hele lespakket aanschaffen. Dit bestaat uit maar liefst vijvenveertig lessen en biedt je drie niveaus: Essential, Intermediate en Advanced.

Frans in de kijker

Frans is heel belangrijk in ons land, dat weet iedereen. Wil je daarom je Frans wat bijschaven en niet beperken tot een bepaalde categorie of sector? Probeer dan eens de app Frans Leren. Deze app heeft als doel je uitspraak en je woordenschat te verbeteren.

De gratis app laat je kennismaken met zijn kunnen en biedt je toegang tot de eerste drie categorieën: dieren, familie en lichaamsbewegingen. Je leert losse woorden, die je uiteindelijk onderwerpt aan een meerkeuzetest in het gezelschap van een timer. Heb je woorden niet goed onthouden? Dan kan je deze bij je favorieten zetten, zodat je ze later nog eens kan bekijken. Benieuwd naar meer? Dan kan je de volledige content kopen – 24 categorieën – door middel van een in-app aankoop van 1,99€.

En dan zijn er nog…

…de minder voor de hand liggende hulpjes! Wat had je bijvoorbeeld gedacht van een recorder-app? Deze lijkt misschien bizar op het eerste gezicht, maar je kan er zinnetjes of woorden mee inspreken om deze onderweg of op een rustig moment weer af te spelen. Heel eenvoudig, maar heel doeltreffend! De standaard iPhone app is ideaal, die van Android heel wat minder. Probeer daarom zeker eens ASR Mp3 als je een Android smartphone hebt!

Een andere handige tool is een nieuwsapp in de taal die je wilt leren. Elke taal beschikt wel over een gratis nieuwsapplicatie. Zo kan je elke dag weer een klein artikeltje lezen, waarbij slechts enkele minuten voldoende zijn. Vaak kan je filteren op categorie, dus je kan perfect lezen waar je in bent geïnteresseerd. Je begrijpt steeds meer en meer, sneller en sneller. Een typisch voorbeeld is bijvoorbeeld El Pais voor de Spaanse taal.

Tot slot willen we ook nog Tuneln vermelden. Een taal leren doe je immers ook grotendeels door te luisteren – liefst naar native speakers – en dat is precies wat je met deze app moet doen. Je kan hiermee namelijk naar een heleboel radiozenders luisteren, wereldwijd. Filteren op land, onderwerp en taal is allemaal mogelijk, dus je kan bijvoorbeeld perfect luisteren naar een Italiaanse sportzender! De database van de app biedt je een enorm helder overzicht van je mogelijkheden en je kan je favoriete zenders zelfs opslaan in je voorkeuren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *