Anno 2016 spreken we niet meer over een evolutie naar een digitale wereld, want we zitten er al tot over onze oren in. En dat zien we ondermeer in de sms- en chattaal die wordt gebruikt in de oefeningen en proeftesten van leerlingen op school. Iets dat we moeten toejuichen of net verbieden?

Schrijven in nieuwe vormen

Als copywriter ben ik geïnteresseerd in zowat alle teksten die er te vinden zijn. Gedichten, nieuwsartikelen, blogstukken, opiniestukken, noem maar op: ik bekijk maar al te graag welk woorden er worden gebruikt, hoe de zinnen worden geformuleerd en welke schrijfstijl er wordt gehanteerd. En steeds vaker zie ik vreemde sms- en chattaal opduiken.

Geschrapte letters, cijfers in een woord, fonetisch geschreven woorden, nooit geziene afkortingen, geen ‘n’ meer op het einde van een woord. En dan hebben we het nog niet gehad over de dt-regels… En ok, ik geef toe: ook ik doe er soms alles aan om een mail of bericht snel te beantwoorden, maar ik beperk het wel tot mijn privéberichten.

Opnieuw bezig met taal

Zulke sms- en chattaal duikt echter ook steeds meer op in de huistaken van leerlingen, in de examens van studenten en zelfs in de officiële mededelingen en verslagen van ervaren werknemers. Het is niet langer een evolutie, maar een ingeburgerde gewoonte. Maar hoe moet hierop worden gereageerd?

Enerzijds moeten we blij zijn dat schrijven weer volop in is, want geef toe: dat was het een lange tijd verre van. Maar nu gebeurt het continu. We chatten, we bloggen, we twitteren, we mailen, we sms’en en ga zo maar verder; om het even welke leeftijd we hebben, we doen het weer allemaal. Dus vanuit dit standpunt kunnen we deze trend alleen maar toejuichen, maar wat met correct taalgebruik?

Poëzie in hedendaagse vorm

Ooit was formeel taalgebruik het enige correcte taalgebruik, nu niet meer. Nu bepaalt het medium waarop we communiceren de taal die wordt gebruikt. Het beste is om het te beschouwen als een nieuwe vorm van geletterdheid, van poëzie. Uiteraard is het noodzakelijk om mensen erop te wijzen dat informeel taalgebruik moet worden beperkt tot bepaalde situaties, maar experts benadrukken dat het het zeer slecht is om taal te verbieden, in welke vorm dan ook. Waarom? Omdat er dan een angst wordt gecreëerd om te communiceren.

Bovendien zijn nieuwe vormen van taalgebruik niet noodzakelijk slecht, integendeel. We switchen de hele tijd van taalregister en dat is net een essentieel aspect van taalvaardigheid. Kortom: uit jezelf in eender welke taal die je wilt, maar weet wel wanneer je welke het best gebruikt!

En vergeet niet: taal is pr8ig, bewonder het dan in al haar vormen. Cu l8er! (Oftewel, taal is prachtig, bewonder het in al haar vormen. Tot later!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *